Ιστορικό

Το 1953 μία ομάδα γονέων ενημερώνει τη Μαρία Αλεξάνδρου Παπάγου (την τότε σύζυγο πρωθυπουργού) για το πρόβλημα της νοητικής υστέρησης. Ζητούν την βοήθειά της για τη δημιουργία σύγχρονων κέντρων θεραπείας και εκπαίδευσης. Τα ήδη υπάρχοντα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

 

Στο αγωνιώδες αίτημα των γονέων ανταποκρίνεται με (ανάλογη συναισθηματική φόρτιση και) άμεση κινητοποίηση. Απευθύνεται σε πρόσωπα, οργανισμούς, κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για τη χρηματοδότηση του έργου και ζητά συμβουλευτικές κατευθύνσεις από ειδικούς επιστήμονες του χώρου.

 

Πολύτιμος συμπαραστάτης ο ιατρός Ιωάννης Κυριακού (αργότερα Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας) αναλαμβάνει τη θέση του Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ. που πλαισιώνεται με πρόσωπα κοινωνικού κύρους, ειδικών γνώσεων και θερμού ενδιαφέροντος για το θέμα. Το 1954 (8/9/1954) δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Ιδρυτική Πράξη του Ιδρύματος.

 

Παράλληλα τίθεται ο θεμέλιος λίθος σε κτήμα 51 στρεμμάτων που παραχωρείται από το Δημόσιο. Ακολουθούν μακροχρόνιοι αγώνες για εξεύρεση χρημάτων για την ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος, τον εξοπλισμό και την ανεύρεση κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού .

 

Στις 8/2/1958 τριμελής επιστημονική επιτροπή απαρτιζόμενη από τα μέλη του Δ.Σ. Ανδρέα Καλούτση (Παιδοψυχίατρο), Γεώργιο Φιλιππόπουλο (Ψυχίατρο) και την Αγγλίδα ψυχολόγο Φρίντα Ρασιδάκη Newman, υποβάλλ(ουν)ει σχέδιο οργανωτικής λειτουργίας του Ιδρύματος με κτιριακές λειτουργικές δομές Ιατροπαιδαγωγικού Σταθμού, Διοικητηρίου, Οικοτροφείων, Ειδικού Σχολείου και Τμήματος Μαγειρείου-Εστιάσεως- Πλυντηρίου, καθώς και Αγρόκτημα, μελλοντικούς χώρους εργασίας των εκπαιδευόμενων.

 

Με τις κατευθύνσεις αυτές ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κυπριανός Μπίρης και οι συνεργάτες του εκπονούν τα σχέδια ενός υποδειγματικού για την εποχή του κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο αργότερα (1962) εξοπλίζεται με σχέδια του Καθηγητού Αρχιτεκτονικής Δημητρίου Φατούρου.

 

Το 1963 στις 14 Νοεμβρίου και ώρα 11.30 το Ίδρυμα εγκαινιάζεται με τη μεγαλύτερη λαμπρότητα, παρουσία της τότε Βασιλίσσης Φρειδερίκης, η οποία παρίσταται και σαν Πρόεδρος της Βασιλικής Πρόνοιας που χρηματοδότησε κατά μεγάλο μέρος την κατασκευή του. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως και ο Πολιτικός και Επιστημονικός κόσμος της εποχής.

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχαν πολλοί γονείς που στήριζαν τις ελπίδες τους στο Ίδρυμα για το μέλλον των παιδιών τους.