Τελευταίος Αποχαιρετισμός στην Πρόεδρο

 

Την Τρίτη 9 Αυγούστου 2016 στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών κηδέψαμε την αγαπημένη μας, επί σχεδόν 30 χρόνια Πρόεδρο,  Δομινή Μαρία Σαρρή.

 

Η Δομινή Μαρία Σαρρή γεννήθηκε και σπούδασε στο Παρίσι, αλλά με την έναρξη του 2ου παγκόσμιου Πολέμου βρέθηκε στο Λονδίνο όπου παρέμεινε μέχρι το 1946. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, εργάστηκε εθελοντικά σε κινητή καντίνα της ΧΑΝ (YMCA) ενώ παράλληλα προσέφερε υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό στην υποβαθμισμένη περιοχή  Islington  στο Βόρειο Λονδίνο. Συγχρόνως, βοηθούσε τα ελληνικά πληρώματα του Βασιλικού Ναυτικού που έρχονταν με άδεια στη Μεγάλη Βρετανία.

 

Το 1945 παντρεύτηκε τον τότε αντιπλοίαρχο του Βασιλικού Ναυτικού, Νικόλαο Σαρρή και το 1946 εγκαθίστανται στην Αθήνα. Απέκτησε δύο κόρες, την Ντόλλυ Κωστοπούλου  και την Μαριλένα Κεραμέως.

 

Από το 1947 εργάσθηκε εθελοντικά στο Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» του οποίου παρέμεινε Πρόεδρος για 60 χρόνια, μέχρι το 2007. Επίσης, επισκεπτόταν τακτικά και φρόντιζε τα παιδιά και των 5 Παιδικών  Σταθμών, τριών στην Αθήνα και δύο στον Πειραιά που μεριμνούσαν για μη προνομιούχα παιδιά.

 

Το 1955 έγινε Αντιπρόεδρος και στη συνέχεια Πρόεδρος του Σωματείου «Μουσική του Παιδιού- Μουσικά Νιάτα Ελλάδος» που ιδρύθηκε από τη θεία της Λαίδη Κρώσφηλδ.

 

Το 1958 έγινε προεδρεύουσα του Μαιευτηρίου «Μαρίκα Ηλιάδη», και το 1959, μετά το θάνατο της Έλενας Βενιζέλου, ισόβια Πρόεδρος. Η προσφορά της στο Μαιευτήριο ήταν ανεκτίμητη. Υπήρξε η ψυχή του Μαιευτηρίου και το διοίκησε με σιδηρά πειθαρχία. Η θητεία της χαρακτηρίστηκε από οργάνωση, υψηλούς στόχους και οράματα, το δε μαιευτήριο αποτέλεσε πρότυπο νοσηλευτικού ιδρύματος, με διεθνή προβολή και αναγνώριση.

 

Το 1987 το Μαιευτήριο περιέρχεται στο κράτος και η Δομινή Μαρία Σαρρή αποχώρησε μετά από 29 χρόνια.

 

Από το 1964 συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος», το οποίο εκπαιδεύει παιδιά και νέους με νοητική στέρηση και μετά το θάνατο της Ιδρύτριας Μαρίας Παπάγου, το 1984 ανέλαβε την Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Για μία ακόμη φορά, η εθελοντική της προσφορά υπήρξε παραδειγματική. Για περισσότερο από 30 χρόνια, 3 φορές την εβδομάδα για 5-6 ώρες κάθε φορά, η Δομινή Μαρία Σαρρή ήταν παρούσα, εθελοντικά μεν, αλλά με τέτοια επαγγελματική συνείδηση ώστε η εικόνα του Ιδρύματος προκαλεί το θαυμασμό όχι μόνο ελληνικών φορέων αλλά και ξένων εμπειρογνωμόνων που το επισκέπτονται.

 

Η Δομινή Μαρία Σαρρή αποτέλεσε επίσης Ιδρυτικό μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου των Special Olympics στην Ελλάδα καθώς μαζί με τον Ανδρέα Ποταμιάνο και άλλους έθεσε τις βάσεις αυτού του θεσμού στη χώρα μας.

 

Σύμβουλος στο Ωδείο Αθηνών, Μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Gina  Bachauer, μέλος της ΧΕΝ Αθηνών και άλλα όπως μέλος της  AWOG – American Women of Greece είναι μερικά από τα δείγματα της εθελοντικής της προσφοράς.

 

Η Δομινή Μαρία Σαρρή τιμήθηκε για την προσφορά της τόσο από τη ΧΑΝ της Μ. Βρετανίας, όσο και από την περιφέρεια του Λονδίνου.

Το 2002 τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο, με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού Διττής Ευποιίας και στις 2 Φεβρουαρίου 2011 τιμήθηκε με το βραβείο «Έργο Ζωής» της  Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» ως ελάχιστο δείγμα τιμής για το παραπάνω έργο της, αλλά προπαντός για το παράδειγμά της.

 

Εκ μέρους όλων όσων βοηθήθηκαν από τη Δομινή Μαρία Σαρρή, των παιδιών και των γονιών τους αλλά και από εμάς που συνεργασθήκαμε μαζί της, ένα τεράστιο ευχαριστώ όχι μόνον για όσα προσέφερε αλλά προπαντός για τον τρόπο που το έπραξε. Η αξιοπρέπεια, η εσωτερική ευγένεια, οι χαμηλοί τόνοι, η αφοσίωση, η εργατικότητα, η σεμνότητα και η απέραντη αγάπη για τα παιδιά  είναι λίγες από τις αρετές που συνέθεταν την προσωπικότητά της και που αποτελούν παράδειγμα για όλους μας.

 

Αντί στεφάνων, επιθυμία της οικογένειας της εκλιπούσας είναι να ενισχυθεί το ίδρυμα «Η Θεοτόκος»

 

 ALPHA BANK IBAN GR6001401690169002002003334.